Mačevaoci u Hrvatskom glazbenom zavodu obilježili Noć muzeja 2018.

Ovogodišnja Noć muzeja obilježena je u znaku sporta. Hrvatski glazbeni zavod koji tradicionalno sudjeluje u ovoj manifestaciji pronašao je poveznicu s temom u činjenici da je 1959. godine u prostorijama Glazbenog zavoda održan mačevalački turnir na kojem su se susrele ekipe Zagreba i bečkog kluba WAT. Hrvatski glazbeni zavod u ovogodišnjoj Noći muzeja posvećenoj sportu evocirao je taj događaj izravnim obraćanjem sudionika, prigodnom izložbom o mačevanju, te prikazom sve tri sportske mačevalačke discipline: floreta, mača i sablje.
Sudionici sportskog susreta iz 1959.godine, Aleksandar Kreiziger, bivši tajnik Mačevalačkog odbora Hrvatske, te dugogodišnji prvotimac zagrebačke Mladosti i Bogumir Jambrošić, bivši predsjednik Mačevalačkog kluba Mladost, Mačevalačkog saveza Zagreba i Hrvatskog mačevalačkog saveza, te višestruki državni prvak i reprezentativac prisjetili su se trenutaka turnira iz 1959., a mačevaoci Borna Špoljar, Noa Nikolić, Andrea Majdandžić, Lucija Gnjidić, Ana Popovčić i Janko Leskovac prikazali su mačevalačku tehniku uz komentar Korine Kvadranti. Prigodna izložba mačevalačkih rekvizita u postavi Sanjina Kovačića ilustrirala je kako je mačevanje izgledalo nekad, a kako izgleda danas.


Uvodnu riječ dala je dr.sc. Nada Bezić, ispred Hrvatskog glazbenog zavoda, a o mačevanju su govorili Aleksandar Kreiziger i Bogumir Jambrošić (desno).
Snimio: Čedomil Gros.


Mačevaoci (s lijeva): Borna Špoljar i Noa Nikolić (floret), Lucija Gnjidić i Andrea Majdandžić (mač), te Ana Popovčić i Janko Leskovac (sablja).
Snimio: Čedomil Gros.


Borba floretima. Snimio: Čedomil Gros.


Izložba Mačevanje u Hrvatskoj nekad i danas. Postavio i snimio Sanjin Kovačić.


Zainteresirani gledatelji. Snimio: Sanjin Kovačić.

Video prikaz prikaza mačevanja uz komentar Korine Kvadranti. Snimio: Sanjin Kovačić.

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail
facebooktwittergoogle_pluslinkedinyoutube

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *